1kropje witloofharde onderkant en binnenkant verwijderen en fijnhakken
100à 150 g geitenkaasbuche, in plakken gesneden
Eventueel wat brood voor erbij
2elpoedersuiker
Sap van 1 sinaasappel
4draadjes saffraan
1tlhoning
2elyoghurt
Olijfolie
Klontje boter
Direct in je mandje bij
Instructies
Snijd de venkel. Snijd een dunne plak van de harde onderkant af, niet te veel, want we willen graag dat de parten samenblijven. Snijd ook de groene stengels ervan. Verdeel de venkel vervolgens in 8 parten. Besprenkel de venkelparten aan alle kanten met poedersuiker (no worries: het wordt megalekker!)
Doe wat olijfolie in je pan en bak er eerst het spek ongeveer in 5 minuut krokant in. Schep het spek uit de pan, maar behoudt het smakelijk bakvet.
Voeg nog een klontje boter toe aan de pan en verhit, leg er de venkelparten in en laat elke kant zo’n 10 minuten konfijten en goudbruin worden. Bruin = mmm!
Prepareer intussen de rest van de groenten, meng de sla met de appel en het witloof.
Schep de gekonfijte venkel uit de pan en houd aan de kant. Blus de pan met het sap van 1 sinaasappel, doe er de saffraandraadjes bij en 1 tl honing. Verwarm even tot de aanbaksels loskomen en meng alles goed. Doe in een mengkommetje, laat afkoelen en voeg er dan 2 el yoghurt aan toe. Dit is de dressing.
Dresseer de borden met de sla, stukjes appel en witloof, verdeel er het spek over, enkele plakken van de geitenkaas en tenslotte ook de venkelparten. Serveer met de dressing en
voor de liefhebbers met wat brood.
Notities
Veggie? Laat het spek dan weg of vervang door vegetarisch spek van bijvoorbeeld de Vegetarische SlagerDe venkel in dit recept bestrooien we met bloemsuiker en laten we vervolgens bruin worden in de pan, bruin is in dit geval ok, want het betekent dat de venkel goed gekonfijt is.Ook heerlijk als voorgerecht als je kookt voor gasten of tijdens de feestdagen!