Scheur het brood in stukken. Doe samen met de basilicum en pijnboompitten in het hakmolentje van je mixer en mix tot broodkruim. Bak goudbruin in olijfolie, gebruik hiervoor best een antikleefpan. Laat afkoelen.
Doe een scheut olijfolie in een kookpot en bak er het spek in. Als het krokant is, doe er dan de kerstomaten, ansjovis, olijven en kappertjes bij. Blus met een scheut balsamico, laat 1 min. sudderen en doe er dan de witte wijn bij. Laat 5 à 10 minuten sudderen tot de tomaatjes gaar zijn.
Kook intussen de pasta volgens de instructies op de verpakking. Vang het kookvocht op zodat je er straks nog wat kan van gebruiken.
Voeg de parmezaan bij het afgekoelde broodkruim.
Doe de pasta bij de saus en voeg eventueel enkele el van kookvocht toe om het wat smeuïger te maken. Kruid naar smaak met peper en zout en werk af met het heerlijke basilicumbroodkruim.
Notities
Vegetarisch? Laat dan de ansjovis en het spek weg en vervang eventueel door spekskes van De Vegetarische SlagerLust je geen ansjovis? Laat die dan weg en voeg eventueel wat extra kappertjes toe. Je kan ook wat scampi’s uit je diepvries halen, die even bakken en dan bij de pasta doen, ook lekker!